Impressies

Wedstrijdverslag 2023 – Nieuw parcoursrecord onder ideale omstandigheden

Het weer van de afgelopen dagen deed het ergste vrezen, maar niets bleek minder waar. De 45ste editie van de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon werd afgewerkt onder een heerlijk zonnetje. In combinatie met weinig wind en een niet al te hoge temperatuur bleken dit ideale loopomstandigheden te zijn. Ruim 600 lopers hebben vandaag genoten van het prachtige parcours over de dijken langs het Wantij en door de natuur van de Dordtse Biesbosch.

Na het afgelopen jaar, waarin de jeugdlopen op een aparte dag werden georganiseerd door de coronamaatregelen, waren de jeugdlopen als vanouds weer op de wedstrijddag. Om 10.20 uur begonnen de jongsten aan hun 400 meter loop. Tijdens dit rondje op de atletiekbaan werden zij onder andere aangemoedigd door Sportius, de mascotte van Fortius. Ook de framerunners deden mee met de jeugdlopen. Deze jonge atleetjes, die een lichamelijke beperking hebben, kunnen door middel van hun driewielige loopframe toch meedoen met hardloopwedstrijden. Ook de 600 meter en 800 meter jeugdlopen werden afgewerkt. In totaal hebben 111 kinderen een felbegeerde medaille om hun nek gekregen.

Vervolgens gingen de lopers van de halve marathon van start. Zij hadden de eer om het aangepaste parcours als eerste te ervaren. Voor het eerst startten de lopen vanaf de atletiekbaan, onder de muzikale begeleiding van een opzwepende DJ. Het startschot werd door niemand minder gegeven dan de Country Manager Benelux van Riwal, Glenn Verburg. 323 lopers begonnen onder zijn toeziend oog aan de 21.1 kilometer.

Degene die dat parcours als eerste afrondde was Maarten van Zetten. Hij profiteerde optimaal van de goede omstandigheden, want hij wist het parcours sneller afleggen dan dat ooit is gedaan. In slechts 1 uur, 7 minuten en 19 seconden finishte hij en streek zo de premie op voor het verbeteren van het parcoursrecord. De loper van atletiekvereniging Ilion laat hiermee zien goed in vorm te zijn, nadat hij in december ook al een halve marathon finishte onder de 1 uur en 8 minuten finishte. Pol Nabben finishte als tweede, terwijl achter hem een felle strijd om het brons werd gestreden. Uiteindelijk wist Maarten van Zeggeren op 200 meter van de finish los te komen van zijn belager, Nick van den Bleeken, waardoor hij als derde finishte.

Bij de vrouwen ging de winst naar Petra Sloots, die in een tijd van exact 1 uur en 28 minuten de eindstreep passeerde.

Petra Sloots is het afgelopen jaar al vrij bedreven geworden in het winnen van wedstrijden, nadat zij in september en oktober vorig jaar al drie lopen won. Petra Sloots wist met haar tijd nipt Chantal van Oudheusden voor te blijven, die 30 seconden later finishte. Carla Ophorst wist vorig jaar de Halve Marathon al te winnen in de categorie V55 en deed dat dit jaar dunnetjes over. Zij werd in totaal derde, maar mocht dus in haar leeftijdscategorie de eerste prijs opeisen.

Ook op de prestatielopen over 5 kilometer en 10 kilometer is beduidend harder gelopen dan voorgaand jaar. Stan Schipperen wist de 10 kilometer bij de heren op zijn naam te schrijven in een tijd van 30 minuten en 31 seconden. Dit was bijna drie minuten sneller dan vorig jaar. Achter hem finshten de broers Ben en Max Muller gezamenlijk als tweede en derde. De winst bij de vrouwen ging naar Annieta Alblas, die Babette Nuhn en Corina van der Linden voorbleef.

Op de 5 kilometer ging de winst bij de vrouwen naar Fortius-atlete Eva Reijenga. Zij liep drie minuten sneller dan dat zij vorig jaar deed, toen zij bleef steken op een vijfde plaats. Petra Bruijs en Augüsta van Hoogdalem mochten ook plaatsnemen op het ereschavot. Bij de mannen was de eerste plaats voor Sam Kraaijeveld die binnen 15 minuten en 31 seconden de streep haalde. Jan-Willem Roelse en Zerezgi Kidane streken de laatste titels op.

Bij het inschrijven konden de deelnemers geld doneren aan het goede doel van dit jaar, RCVRY Run. Deze stichting stimuleert het buitensporten voor vrouwen met borstkanker. Door het gulle doneren van alle deelnemers kon de organisatie aan het einde van de dag een prachtige check van 1001,50 overhandigen aan Gerda Pankras-Huiskamp, een van de trainsters van RCVRY Run.

In dit weekend van NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, zijn wij ook heel erg blij met de ruim honderd vrijwilligers die zich hebben ingezet om deze wedstrijd mogelijk te maken!

TOT VOLGEND JAAR!

Foto´s 2023

Ook van de editie van de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon op 11 maart 2023 zijn weer veel mooie foto´s gemaakt! Sportfotograaf Rob van Efferen heeft weer prachtige foto´s gemaakt op het parcours. Die foto´s zijn HIER te koop of te bekijken op Facebook:

Rond de finishlocatie en bij de prijsuitreiking zijn er foto’s gemaakt door Charley Smink. Die foto’s zijn HIER te vinden.

Foto’s 2022

Op het parcours zijn foto’s gemaakt door Rob van Efferen. De foto’s zijn HIER te koop of te bekijken op Facebook:

Daarnaast zijn er ook foto’s gemaakt door Edward Pieper. Zijn foto’s zijn HIER te vinden.

Aftermovie 12 maart 2022

Verslag RTV Dordrecht